Review: Tumblr, een mini blog

Review: Tumblr, een mini blog

In een reeks artikelen zal simplr beschrijven hoe je zelf op het internet kunt publiceren. In deel 1 kijken we naar Tumblr.

tumblrGeen zin in al te gecompliceerde weblogs, reacties op je berichten vind je niet belangrijk, maar je wil wel een (eenvoudig te onderhouden) online dagboek publiceren? Tumblr biedt je precies wat je nodig hebt. Tumblr is een cross-over tussen een weblog en een miniblog, en inmiddels is de term tumblelog al gemeengoed aan het worden.

Tumblr is intuïtief in het gebruik, en biedt de mogelijkheid om op eenvoudige wijze tekst, foto’s en zelfs video’s te publiceren.


Om een tumblr blog te maken dien je je eerst te registreren. Dat is eenvoudig, en gratis. Je kunt zelf de naam van je site kiezen, en je adres op het internet (URL) wordt http://jouwnaam.tumblr.com. Je hoeft niets te downloaden, niets te installeren, alles wordt online opgeslagen.

Nadat je je hebt aangemeld kun je via de “settings” een aantal instellingen vastleggen om je blog te personaliseren. Zo kun je onder meer kiezen uit een 6-tal lay-outs, of er zelf één definiëren. Zodoende kun je met een beetje kennis van html en css de lay-out naar jouw smaak indelen.

Via het dashboard van je tumblr blog kun je de volgende items publiceren:

tumblr dashboard

 • Tekstberichten
 • Foto’s
 • Quote’s
 • Hyperlinks naar andere websites
 • Chat
 • Video, bijvoorbeeld vanuit youtube of google video.

Ieder specifiek type bericht heeft zijn eigen indeling.

rss

Verder biedt Tumbler de mogelijkheid om RSS feeds zowel te importeren als te exporteren. Een voorbeeld hiervan zien je op de simplr tumblr site waar mijn Twitter tweets en de RSS feeds van simplr.nl worden geïmporteerd. Via de RSS link op de tumblr site kunnen de berichten weer geëxporteerd worden en in een RSS reader gelezen worden. (Of om het nog gecompliceerder te maken, geïmporteerd in een andere site of op je hyves pagina, of als tweet voor twitter etc.)

Tumblr kan ook mobiel bekeken worden, en je kunt mobiel berichten toevoegen. Daarnaast kun je vrienden uitnodigen ook een tumblr blog aan te maken, zodat je elkaars berichten kunt volgen.

share on tumble

En last but not least, tumblr maakt het erg eenvoudig om foto’s, video’s of tekst aan je tumblr blog toe te voegen. Middels een knop in je browser kun je op ieder moment dat je iets interessants tegenkomt op het web dit toevoegen aan je tumblr blog.

Zodra je een interessante pagina, video tegenkomt klik je op “share on tumblr” en de content wordt automatisch aan je tumblr blog toegevoegd.

Eenvoud en gebruiksgemak staat centraal bij tumblr, en als je niet alle features van een volledig weblog nodig hebt is tumblr een uitstekende keuze.

4 Reacties

 1. @Ron, goed gezien en helemaal waar. Gelatocms is een open source framework waarmee je “tumblr”-achtige sites kunt bouwen. Een tumblelog CMS noemen ze het zelf.

  Via Tumblr is het aankleden, toevoegen van content etc. eenvoudiger maar je bent wel beperkt in je mogelijkheden. Maar je hebt zeker veel meer mogelijkheden als je zelf gelatocms installeert en verder inricht. Daar is wel wat meer technische kennis voor nodig, vandaar dat tumblr een redelijk alternatief is vind je niet?

 2. Voor iemand zonder kennis van sql en php is het inderdaad eenvoudiger dat zul je me niet horen ontkennen. Aan de screenshots hier te zien zijn jullie al wet verder. Affijn ik houd me gewoon even bezig met de vertaling.

  Ron

Geef een antwoord