Je eigen web 2.0 website, gratis – deel 1: Weebly

Je eigen web 2.0 website, gratis – deel 1: Weebly

websiteZoals reeds eerder besproken kun je via tumblr snel een eenvoudig online dagboek opzetten, een miniblog.

Mocht je echter meer functionaliteit willen toevoegen, meer keuze in layouts willen hebben, en snel, eenvoudig en zonder html kennis een aantrekkelijke en volledig functionele website online hebben, dan zijn er diverse mogelijkheden. Gratis!

In deel 1 van een nieuwe serie een kijkje voor én achter de schermen bij:

weeblyWeebly

Weebly is beschikbaar sinds begin 2007 en geeft je de mogelijkheid snel één (of meerdere) aantrekkelijke website(s) samen te stellen en te publiceren. Een weebly website kan bestaan uit één of meerdere statische pagina’s én eventueel een weblog.Gebruiksgemak

Het ontwerpen van een Weebly site werkt via het zogenaamde Drag and Drop systeem, waarmee je de gewenste pagina-elementen (bijv. video, foto’s, tekst, de kolomindeling etc.) eenvoudig op je pagina zet.

Weebly teksteditor

Afhankelijk van met welk soort pagina-element je bezig bent verschijnen relevante opties. De teksteditor geeft voldoende mogelijkheden om je tekst op te maken, uit te lijnen, en hyperlinks toe te voegen.

Weebly nieuwe pagina

Een weblog is eenvoudig aangemaakt en levert automatisch de mogelijkheid om je berichten middels RSS feeds te verspreiden.

simplr score: Mogelijkheden

Weebly biedt standaard (onder meer) de volgende mogelijkheden:

 • Een website maken met meerdere pagina’s, een weblog, RSS feeds van je weblog.
 • 1 of 2 koloms pagina of onderdelen daarvan met tekst paragrafen en eventueel afbeeldingen
 • Integratie van youtube of google video clips
 • Integratie van Google Maps
 • Bestanden (zoals pdf bestanden, mp3’s, mpeg, ms-word documenten etc.) uploaden en weergeven (die vervolgens kunnen worden gedownload)
 • Je eigen html code schrijven in een pagina-element
 • 30+ verschillende layouts voor je site
 • Je eigen domein gebruiken (i.p.v. standaard jouwnaam.weebly.com)

simplr score: Layout
Weebly designs

Weebly heeft de keuze uit meer dan 30 verschillende layouts, dus er zit altijd wel iets bij voor iedere smaak. Helaas kun je zelf niets wijzigen aan de layout templates, maar dat hoeft volgens het simplr-principe ook eigenlijk niet.

simplr score: Algemeen

Weebly werkt erg intuïtief, en heeft een gelikte (zij het soms wat trage) Web 2.0 interface, en er worden afgezien van een vootnoet “website created by weebly” geen advertenties op de door jou gemaakte site gezet.

Als extra’s geeft weebly je via het dashboard een overzicht van het aantal bezoekers dat je website heeft gekregen. De zgn. statistics.

Ook interessant is dat je een omschrijving en zgn. meta tags kunt toevoegen voor je site. Deze informatie is met name van belang voor zoek-machines.

Weebly Settings

Tevens kun je ervoor kiezen je weebly site op je eigen domein en onder je eigen domeinnaam te publiceren. Standaard wordt de URL van je website: http://jouwnaam.weebly.com.

simplr beoordeling (hoe hoger, hoe beter):

 • Gebruiksgemak: /images/rating3.gif” />
 • Layout: Eindoordeel

  Met een beetje kennis van de Engelse taal, een beetje doorzettingsvermogen en een beetje fantasie kun je met weebly snel een leuke en volledig functionerende site publiceren. Tevens is het onderhouden van de site eenvoudig. Het sterkste punt van Weebly is het feit dat er geen hinderlijke advertenties op je site worden gezet, en de kwaliteit van de layout templates.

  Heb je een mooie site gemaakt met weebly? Wil je deze delen? Zet dan een bericht in simplr’s forum, en kijk en vergelijk.
  N.B.: het simplr forum is zojuist opgezet, dus meld je aan en wees de eerste om je creatie ten toon te stellen! Ook zijn suggesties voor het forum welkom.

Geef een antwoord