Google Analytics met een luchtje

Google Analytics met een luchtje

StatistiekenZodra je een website hebt wil je uiteraard weten of er wel bezoekers komen. Een aantal jaren geleden was er de “teller”, die het aantal bezoekers aan je website weergeeft. Tegenwoordig kun je zien wannéér je site bezocht wordt, uit welke regio je bezoekers komen, wat voor browser ze gebruiken, welk operating systeem. Via welke zoektermen je site gevonden is, welke pagina’s het meest bezocht worden. En nog véél meer.

Google Analytics is een gratis tool (van Google, wie anders) waarmee een overdaad aan statistische gegevens over het bezoek aan je site wordt verzameld en vervolgens in allerlei statistieken en grafieken gepresenteerd wordt.

Je kunt je eenvoudig aanmelden voor een Google Analytics account en vervolgens meerdere sites laten volgen. Je moet dan wel in de broncode van de website (of web pagina’s) een blokje code invoegen, zodat Google Analytics je site (of pagina’s) weet te vinden, en de betreffende gegevens voor je kan vastleggen.

Google heeft zich inmiddels gerealiseerd dat de overdaad van gegevens niet voor iedereen even duidelijk is, en dus hebben ze een serie instructie video’s op YouTube gezet. Wellicht de moeite waard om eens doorheen te snuffelen.

Een nieuw jasje

Google Analytics

Een ander bezwaar dat velen (met mij) met Google Analytics hebben is het feit dat je de gegevens alleen via de web interface, via de website dus, kunt bekijken. Die is mijns inziens niet altijd even overzichtelijk »

Kennelijk dacht één van onze briljante zuiderburen er net zo over, en die heeft een desktop applicatie ontwikkeld waarmee de gegevens op een meer overzichtelijke wijze gepresenteerd worden: Google Analytics AIR.

Google Analytics AIR

« Dat ziet er al een stuk beter uit. Google Analytics AIR is ontwikkeld op het Adobe® AIR™ platvorm. Dit zul je eerst moeten downloaden (download NIET de laatste beta 2 van Adobe® AIR™ maar download beta 1. Die staat onderaan deze pagina), waarna je de Google Analytics AIR applicatie kunt downloaden en gebruiken. Voor meer afbeeldingen zie de website van de maker van Google Analytics AIR.

P.S. Voor de twitteraars onder ons, er is ook een Adobe® AIR™ desktop applicatie voor Twitter genaamd Tweetr. Daarmee kunnen dan tevens bestanden worden gestuurd via Twitter.

3 Reacties

  1. Pingback: Dit is gaaf! » Google Analytics vanaf je bureaublad? » Nice to Know

Geef een antwoord