Upgrade naar WordPress 2.3 – de voorbereidingen

Upgrade naar WordPress 2.3 – de voorbereidingen

wordpressHet kan niemand ontgaan zijn dat sinds vorige week de nieuwe versie van WordPress, 2.3 beschikbaar is. Volgens de makers (en de bloggers) een sensationele gebeurtenis, waarbij WordPress uiteraard NOG beter, flexibeler en sneller is geworden.

Dat is fijn, althans – als je al een WordPress weblog hebt – tot op zekere hoogte. Een aantal nieuwe features, waarop lang gewacht is zit nu standaard in WordPress. Tagging bijvoorbeeld (zie ook bovenaan de rechter kolom op deze site). Helaas heeft iedereen daar zo lang op moeten wachten, dat de WordPress gebruikers zelf aan de slag zijn gegaan, en diverse plugins geschreven, die wereldwijd in gebruik zijn. Sommige van deze plugins zullen overbodig zijn in versie 2.3, of in het ergste geval zelfs niet meer juist functioneren, dus voorzichtigheid is geboden bij een upgrade. Overigens zijn niet alleen de tagging plugins overbodig geworden, ook andere plugins.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is nodig om de upgrade zo soepel mogelijk te doen verlopen. Allereerst heeft WordPress documentatie beschikbaar om te controleren of:

  • Het WordPress thema dat je gebruikt compatibel is met WordPress 2.3
  • De Plugins die je gebruikt compatibel zijn met WordPress 2.3

Daarnaast heeft de briljante en genereuze Doug Smith:

  • een upgrade pre-flight check plugin geschreven om de nodige controles uit te voeren en te verwachten problemen met je plugins of je thema aan te geven voordat je de upgrade uitvoert.

Op basis van die informatie kun je aan de voorbereiding beginnen en een stappen-plan opstellen.

Simplr.nl werkt momenteel met versie WordPress 2.2.1. En ik ben een upgrade aan het voorbereiden. In de komende dagen een overzicht van de stappen die ik voor simplr.nl heb genomen om een vlekkeloze upgrade voor elkaar te krijgen.Let op!

Let op!Voor alle documenten en de plugin en simplr’s artikelen geldt dat je zelf verantwoordelijk bent voor een degelijke backup van je bestanden en uitgebreid testen van een nieuwe installatie van WordPress voordat je je bestaande installatie upgrade! Ook simplr geeft uitsluitend stoep-garanties.

Ik ga er van uit dat lezer dezes

  • een internet verbinding heeft,
  • in staat is een zip file te downloaden en uit te pakken,
  • middels een FTP programma bestanden naar zijn/haar domein kan uploaden
  • en tevens een database backup kan maken, een nieuwe database kan (laten) aanmaken en configureren.

Mocht dit allemaal wartaal voor je zijn, begin er dan (nog) maar niet aan! Eventueel kun je contact opnemen en wellicht kan simplr.nl iets voor je betekenen.

Simplr Forum

Tegelijkertijd is in het simplr forum een nieuw onderwerp geopend aangaande WordPress installaties en upgrades, zodat eventuele ervaringen daar gedeeld kunnen worden, en hopelijk vragen gesteld en beantwoord kunnen worden.

RSS feeds

Tenslotte, deze serie zal uit een aantal berichten bestaan, wil je niets missen, meld je dan aan voor de rss feeds van simplr. Dan krijg je alle nieuwe berichten vanzelf via je favoriete news reader thuisbezorgd.

Uiteraard staat ook het forum van WordPress Nederland en het algemene WordPress forum tot je beschikking.

2 Reacties

Geef een antwoord