Upgrade naar WordPress 2.3 – stap 1 en 2

Upgrade naar WordPress 2.3 – stap 1 en 2

upgrade wordpressDeel 2 uit de serie over hoe je WordPress installatie te upgraden naar versie 2.3 (WP2.3). Zoals beschreven in deel 1 van deze serie zitten er nogal wat haken en ogen aan. Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen en tools om succesvol over te stappen naar WP2.3. Een gedegen voorbereiding voorkomt daarnaast dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

roadrunnerHet flauwe “haastige spoed is zelden goed” (brrrr) is echter wel van toepassing. Uiteraard wil je zo snel mogelijk up to date zijn met je WordPress installatie, maar heb je momenteel zó veel problemen met je blog dat je nu ineens en overhaast moet upgraden? WP2.3 heeft bijvoorbeeld een andere database structuur, dus na de upgrade kun je niet meer terug naar een eerdere versie. Oftewel, neem de tijd als het kan, en doe eerst een test upgrade op een test installatie van WordPress.

Stap 1: Lees de documentatie van WordPress door

Naast de in deel 1 genoemde documentatie (is je WordPress thema compatibel met WordPress 2.3 en zijn je Plugins compatibel met WordPress 2.3) is er de algemene WordPress upgrade documentatie.

Let opLees vooral ook aandachtig de hoofdstukken over het maken van een backup van je WordPress database en je huidige WordPress installatie. En wat vaak vergeten wordt, test je backup om te zien of je die wel kunt gebruiken om je WordPress installatie terug te zetten, te restoren, mocht er onverhoopt iets mis gaan. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar zal het toch niet zo vaak meer doen.

Stap 2: Doe de upgrade pre-flight check

Download de upgrade preflight check plugin en installeer deze op je huidige blog. Laat de plugin zijn werk doen en bekijk de meldingen zodat je weet waar knelpunten minimaal (!) zijn te verwachten.

Het kan zijn dat in een aantal gevallen één of meerdere plugins die je gebruikt nog niet klaar voor WP2.3. Via de websites van de ontwerpers van de plugins kun je er achter komen of er plannen zijn voor een upgrade van de plugin. Je kunt ook kijken of plugins wellicht overbodig geworden zijn.

Hoewel Tagging nu standaard in WP2.3 zit, gebruik ik voor simplr.nl de uitstekende Simple Tagging Plugin (STP). STP gebruik ik voor meerdere doeleinden, zoals uiteraard voor het “taggen” van berichten, tevens voor de “Gerelateerde berichten” onderaan ieder bericht, én voor de Tagcloud bovenaan de rechter kolom. Een bezoek aan de website van de ontwikkelaar van de plugin leert me dat er gewerkt wordt aan een WP2.3 versie. Dat betekent dus wachten, of zoeken naar WP2.3 compatibele alternatieven.

Hetzelfde geldt voor de uitgebreide zoekfunctie die ik gebruik. Ook daarvoor geldt dat de maker zich bewust is van het feit dat zijn plugin niet werkt onder WP2.3 maar wel bezig is met een WP2.3 versie.

Voor iedere plugin zul je je dus moeten afvragen:

 • Is er een bruikbaar alternatief voor WP2.3?
  Zoals je hebt kunnen lezen voldoet de standaard WP 2.3 Tagging functie niet in vergelijking met de plugin die ik gebruik. Je kunt zoeken naar plugins in de Official WordPress Plugin Directory, er is een uitgebreide database van plugins te vinden op wp-plugins.net, en anders is er altijd nog Google (of welke zoekmachine je maar prefereert) om naar plugins te zoeken.
 • Kan/wil ik de upgrade doen zonder de plugin, eventueel tijdelijk dan wel permanent
  Dit blijft een persoonlijke beoordeling. In mijn geval zou ik bereid zijn te upgraden zonder de uitgebreide zoekfunctie voorlopig, maar zonder de STP plugin zeker niet.
 • Kan ik zelf de bestaande plugin zodanig aanpassen dat hij compatibel is met WP2.3 (indien de maker dit niet van zins is)
  Hiervoor zul je kennis moeten hebben van minimaal PHP. Het valt buiten de scope van dit artikel om hier dieper op in te gaan. Mijn overweging zou kunnen zijn dat indien de maker van de STP plugin zou besluiten zijn plugin niet verder te ontwikkelen, om dit zelf te doen.
  Wellicht dat er bij voldoende belangstelling in het forum dieper op ingegaan kan worden.

Voorlopig voldoende stof tot nadenken geloof ik. Reageer gerust op dit bericht als je meer vragen hebt, op- of aanmerkingen dan wel aanvullingen, ik hoor graag van jullie.

Simplr Forum

In het simplr forum is een nieuw onderwerp geopend aangaande WordPress installaties en upgrades, zodat eventuele ervaringen daar gedeeld kunnen worden, en vragen gesteld en beantwoord kunnen worden.

RSS feeds

Tenslotte, deze serie zal uit een aantal berichten bestaan, wil je niets missen, meld je dan aan voor de rss feeds van simplr. Dan krijg je alle nieuwe berichten vanzelf via je favoriete news reader thuisbezorgd.

Uiteraard staat ook het forum van WordPress Nederland en het algemene WordPress forum tot je beschikking.

Geef een antwoord