Je eigen webserver op je pc, een inleiding

Je eigen webserver op je pc, een inleiding

Als je zoals ik aan verschillende websites werkt dan is het handig om niet iedere aanpassing die je maakt eerst te moeten uploaden naar je webhost om het resultaat te bekijken. Makkelijker is het om op je eigen pc, zelfs als je geen internet verbinding hebt, een internet omgeving te kunnen simuleren. Dus eigenlijk je eigen webserver op je pc te hebben.

In dit bericht een korte en vereenvoudigde inleiding over het hoe en waarom van een webserver. In een volgend bericht meer over hoe je een webserver op je eigen pc opzet. Zodra je een webserver op je pc hebt kun je vervolgens zelf dynamische websites ontwikkelen (zoals bijvoorbeeld een weblog, of een webwinkel, of een fotogallerij) zonder dat je daarvoor een internet verbinding nodig hebt. Uiteraard zul je in de meeste gevallen het resultaat wel willen publiceren.

HTML, iets anders begrijpt een web browser niet!

HTML staat voor HyperText Markup Language, en is (vooralsnog) de enige codering die een web browser begrijpt. Echter, een site (zoals deze bijvoorbeeld) is niet uitsluitend opgebouwd uit separate HTML pagina’s. Zoals je ziet kun je door categorieën bladeren, berichten op datum zoeken, je kunt een bericht afdrukken, rechts in de zijbalk worden nog wat nieuwtjes getoond enz. Niet voor iedere mogelijkheid is een aparte HTML pagina geschreven. Voor een web browser begrijpelijke HTML-code is echter wel het uiteindelijke resultaat van een samenspel tussen een webserver, een scripttaal en een database. Deze drie componenten zorgen er uiteindelijk voor dat als je met je web browser naar een pagina gaat, de web browser de HTML krijgt aangeboden en deze vervolgens weergeeft.

Hoe werkt dat?

Tussen het moment dat jij de URL intikt (bijv. www.simplr.nl/category/opensource) of op de betreffende link in het menu Categorieën klikt en dat je de pagina ziet in je browser gebeurt het volgende:

  • De webserver waar mijn website wordt gehost ontvangt het verzoek om de pagina met alle berichten in de categorie Open Source weer te geven
  • PHP krijgt de opdracht de database (MySQL) in te duiken, en alle berichten gekenmerkt met de categorie Open Source te verzamelen en te presenteren …
  • in de vorm van een HTML pagina
  • deze HTML pagina wordt naar je browser gestuurd, en je ziet het resultaat (vermoedelijk een paar honderd regels HTML code, gegenereerd door 20 regels PHP code. Om de HTML code voor een webpagina te bekijken gebruik je in Firefox Ctrl+U en in Explorer ga je naar Beeld > Bron)

Oftewel, dit is een dynamische website, in plaats van een statische website gebaseerd op HTML code alleen.

PHP, MySQL en Apache

Veel websites zijn gebaseerd op PHP en MySQL. Apache is een Open Source webserver die op de meeste servers gebruikt wordt. Daar waar ASP als scripttaal voornamelijk in combinatie met een Windows IIS server gebruikt wordt is Apache op verschillende platforms te gebruiken. Verder zal ik niet dieper op de techniek of de verschillen ingaan.

PHP

PHP is in eerste instantie ontwikkeld als Personal Home Page tool in 1995. Inmiddels is PHP uitgegroeid tot een volwaardige programmeer en scripttaal, en staat PHP nu voor PHP: Hypertext Preprocessor die op een webserver wordt uitgevoerd. Dit is veelal de webserver van de webhost waarbij je je domein en website hebt geregistreerd. Het is dus een zogenaamde server-side scripttaal. Het voordeel hiervan is dat het onafhankelijk is van welk besturingssysteem of welke browser gebruikt wordt, het resultaat is altijd dezelfde HTML code.

MySQL

MySQL is een database management systeem (DMBS) waarin gegevens worden opgeslagen die door meerdere mensen tegelijkertijd kunnen worden geraadpleegd. In een database kun je tabellen opslaan met specifieke aan elkaar gerelateerde gegevens, die vervolgens door een script of programmeer taal benaderd en gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld web pagina’s op te bouwen. Of om de prijzen voor artikelen op te slaan, of om adresgegevens op te slaan etc.

Apache

Apache is webserver software waarmee momenteel 50% van alle websites op het internet worden aangestuurd. Apache was een van de grondleggers voor de enorme groei van het internet sinds 1996. Microsoft’s tegenhanger IIS groeit qua populariteit, maar vooralsnog blijft Apache de meest gebruikte software voor servers en voor de kleine 150 miljoen websites die momenteel op het internet rondzwerven.


bron: Netcraft

Geef een antwoord