Je eigen webserver lokaal op je PC, in de praktijk

Je eigen webserver lokaal op je PC, in de praktijk

Na de inleiding in een vorig bericht nu dan de stappen om op je eigen pc een webserver op te zetten. Zodra je een webserver hebt geïnstalleerd kun je allerhande dynamische webapplicaties op je eigen pc installeren, evalueren en ermee experimenteren (bijvoorbeeld om te zien of het de moeite waard is om het op het internet te publiceren) en naar eigen wens aanpassen.

We gaan hierbij uit van een Windows pc, waarop we een Apache webserver, PHP als script taal en MySQL als de database gaan installeren. Deze zijn allen gratis te gebruiken en downloaden, echter de configuratie van de verschillende onderdelen kan nogal gecompliceerd zijn.

Web server “all in one” oplossingen

Gelukkig zijn er een aantal “kant-en-klaar” pakketten waarmee de configuratie zeer eenvoudig is.

  WampServer

  WAMP is een acroniem voor Windows Apache Mysql PHP. WampServer 2.0, de laatste versie van 21 november 2007 bevat:

  • Apache versie 2.2.6
  • MySQL versie 5.0.45
  • PHP versie 5.2.5

  Daarnaast zijn PHPMyAdmin en SQLitemanager geïntegreerd voor eenvoudig beheer van de PHP en MySQL omgeving.
  xampp server logo

  Xampp

  XAMPP is tevens een acroniem waarbij de X staat voor alle 4 de meest gebruikte operating systemen (Windows, Mac OS X, Linux en Sun Solaris) Apache Mysql PHP Perl. De huidige versie voor Windows is versie 1.6.4 en bevat:

  • Apache HTTPD 2.2.6 + Openssl 0.9.8e
  • MySQL 5.0.45
  • PHP 5.2.4
  • PHP 4.4.7
  • phpMyAdmin 2.11.1
  • Zend Optimizer 3.3.0

  lamp server logo

  LAMP

  LAMP staat voor Linux Apache Mysql PHP. LAMP heeft geen eigen website, maar je kunt er genoeg over vinden, bijvoorbeeld via een google zoekopdracht.

Mijn ervaring is dat op een windows pc WampServer het meest eenvoudige is te installeren, er hoeven geen instellingen te worden gewijzigd, maar het is gewoon een kwestie van installeren en het werkt. Kijk, daar houden we van bij simplr!

Download en installeer WampServer 2.0

 • Ga naar de download pagina voor WampServer 2.0 en klik op download. Je wordt automatisch omgeleid naar een andere website (SourceForge) en het download scherm verschijnt.
 • Download het bestand WampServer2.0a.exe (ca. 20MB) naar je PC en start vervolgens de installatie door op het gedownloade bestand te klikken.
 • Er verschijnt een waarschuwing waarin nogmaals wordt aangegeven dat je WampServer niet over een bestaande WAMP installatie kunt uitvoeren. Afhankelijk van wat van toepassing is ga je door met de installatie, of breek je deze af en maak je een backup van je bestaande installatie
 • Laat tijdens de installatie alle instellingen zoals ze zijn, en accepteer de gebruikersovereenkomst
 • En dat was het, je hebt nu een Apache webserver op je eigen pc met ondersteuning voor PHP en MySQL

Je kunt nu de eerste webpagina openen op je eigen webserver. Open je web browser en navigeer naar het adres van je webserver, dit is een gereserveerd IP adres, http://127.0.0.1. Je ziet dan een overzicht van de componenten van je WampServer configuratie:
WampServer geinstalleerd

In een volgend bericht meer over hoe je WordPress, de populaire weblog software, kunt installeren op je eigen webserver, een database hiervoor aanmaakt, en de juiste instellingen configureert.

Reageer gerust op dit bericht als je meer vragen hebt, op- of aanmerkingen dan wel aanvullingen, ik hoor graag van jullie.

Simplr Forum

In het simplr forum is een nieuw onderwerp geopend aangaande dit onderwerp, zodat eventuele ervaringen daar gedeeld kunnen worden, en vragen gesteld en beantwoord kunnen worden.

RSS feeds

Tenslotte, deze serie zal uit een aantal berichten bestaan, wil je niets missen, meld je dan aan voor de rss feeds van simplr. Dan krijg je alle nieuwe berichten vanzelf via je favoriete news reader thuisbezorgd.

Geef een antwoord