Hybride applicaties, webapplicaties offline

Hybride applicaties, webapplicaties offline

Het klinkt paradoxaal, “het web offline”. Echter, met de opkomst van online webapplicaties (én online opslag van de door deze applicaties geproduceerde output zoals documenten, spreadsheets, presentaties etc.) groeit ook de noodzaak om zowel de applicaties als de data offline beschikbaar te kunnen hebben. Hybride applicaties dus eigenlijk.

Van desktop applicatie tot webapplicatie

Daarmee is de cirkel voorlopig rond. Daar waar bijvoorbeeld de markt voor office producten jarenlang werd beheerst door Microsoft met het populaire MS office (tekstverwerken, spreadsheets, presentaties, database) pakket, is er met name in 2007 door verschillende partijen hard gewerkt aan online versies, oftewel webapplicaties, van deze traditionele desktop applicaties.

Google Docs en ZoHo zijn er met name het afgelopen jaar in geslaagd hun (gratis) producten te stabiliseren en professionaliseren. Hoewel de hardcore business er niet aan wil, er is absoluut geen reden meer om € 499 uit te geven voor MS Office standaard (en al zeker niet als je daarvoor slechts spreadsheet, e-mail en kalender, tekstverwerker en presentatie software krijgt).


Alle applicaties en alle data (documenten, spreadsheets etc) online

Het grote voordeel is dat zodra een internetverbinding tot stand gebracht kan worden, en een webbrowser geopend kan worden alle documenten geopend, bewerkt en weer opgeslagen kunnen worden. Of samen met een opdrachtgever uit Chili bewerkt, bediscussieerd en van commentaar worden voorzien. Waar dan ook ter wereld, en ongeacht besturingssysteem, geïnstalleerde software, rekenkracht, processor en opslagcapaciteit van de pc waarmee gewerkt wordt. Het roept echter ook de vraag op wat te doen er geen internetverbinding is. Van alle applicaties en documenten een lokale kopie op de harde schijf, USB-stick?

Van desktop applicatie tot webapplicatie tot hybride applicatie

Dus nadat de traditionele desktop-applicaties geconverteerd zijn tot webapplicatie zijn er als gevolg daarvan inmiddels voorzieningen om deze applicaties ook offline te kunnen gebruiken. Zo ontstaan er dus hybride applicaties. En is de cirkel rond. De voornaamste functie van deze voorzieningen is dat de applicaties blijven functioneren, ook als er geen internetverbinding is, en dat gegevens beschikbaar zijn en blijven, ook offline. Een andere belangrijke functie is uiteraard het synchroniseren van de gegevens zodra men weer online gaat, zodat wijzigingen offline aangebracht ook verwerkt worden in de online versies van de gegevens.

Google Gears, Adobe AIR

De meest in het oog springende platforms die dit momenteel bewerkstelligen zijn Google Gears (gelanceerd in mei 2007) en Adobe Air. Welk platform deze markt zal gaan beheersen is momenteel nog niet duidelijk, maar Google Gears, met directe ondersteuning voor uiteraard Google Docs en voor ZoHo documenten maakt een goede kans. Vreemd genoeg is ZoHo writer als enige online tekstverwerker geheel hybride middels Google Gears, en in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd zijn de Google Docs webapplicaties dat nog niet! Maar ongetwijfeld zal dit niet lang meer duren. Google Reader, de RSS lezer van Google kan overigens al wel in zowel online als offline mode worden gebruikt.

Geef een antwoord