Aftellen tot de oerknal

Aftellen tot de oerknal

Het blijft me verbazen. De grootste machine ooit gemaakt (27 km lang), om de kleinst mogelijke deeltjes (protonen, deeltjes van een atoom) tegen elkaar te laten botsen. De kans op “missen” zal volgens mij aanzienlijk groter zijn dan wanneer bijvoorbeeld een paar micron groot buisje wordt gebruikt. Maar laat ik alvast voorop stellen, ik heb geen idee wat een micron is, of een proton is.

Het CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire – de Europese Raad voor Kernonderzoek), is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit experiment. Het CERN is daarnaast ook nog eens de “uitvinder” van het WWW las ik bij mijn research.

Zowel sceptici als optimisten verwachten dat het mogelijk waar te nemen resultaat van de botsende protoontjes het antwoord zal gaan geven op (onder meer) de prangende vraag: “hoe is het heelal ontstaan?” Eén van de antwoorden hierop is “the big bang”, de oerknal, die naast het antwoord op die vraag ook de vragenstellers, argeloze voorbijgangers, de planeet aarde en vermoedelijk ons hele zonnestelsel zal opslokken in een groot zwart gat. Of zoiets.

Om je er goed op voor te bereiden wordt op de site LH Countdown afgeteld tot het vermoedelijke uur u, bij het ter perse gaan van dit artikel nog zo’n dag of vier. De countdown site is overigens niet door het CERN erkend.

Het hele experiment vindt plaats in Zwitserland, en het “buisje” van 27 km is te zien op de volgende foto:

CERN image

Het onderzoek wordt gedaan door deeltjesversnellers, waarmee men deeltjes met grote snelheid (bijna de lichtsnelheid) op elkaar laat botsen. Tijdens de botsing vallen de deeltjes uit elkaar in elementaire deeltjes zoals quarks. Op deze manier hoopt men theorieën te vinden die de 4 fundamentele krachten (elektromagnetische kracht, zwaartekracht, zwakke kernkracht en de sterke kernkracht) kunnen verklaren uit één elementaire kracht.

Op dit moment wordt aan een nog grotere deeltjesversneller, de Large Hadron Collider of LHC, gewerkt, die in mei 2008 operationeel is geworden. Met die versneller hoopt men het Higgs boson te vinden. Het Higgs boson is een deeltje dat andere deeltjes massa geeft en is het laatste nog niet geobserveerde deeltje van het standaardmodel van de materie.

Bron: wikipedia.

Nog meer foto’s te zien van deze indrukwekkende installatie »

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

CERN

Zemanta Pixie

Geef een antwoord